هوش مصنوعی چیست
سلام به همه مطالعه کنندگان محترم این مقاله
قراره در این مقاله مرور کاملی داشته باشیم به موضوع هوش مصنوعی که چه کمک هایی می تونه بکنه یا شاید هم بلعکس چه ضررهایی میتونه به ما بزنه پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید .
از چت جی پی تی گرفته تا بینگ و دال ای این ها همه نمونه هایی معروف از هوش مصنوعی در دنیای امروز هستند . حال در ادامه بررسی میکنیم که این ها چگونه کار میکنند و چه کمکی هایی به ما میکنند .
این روز ها همه جا صحبت از هوش مصنوعی است و میبینیم که خیلی ها از هوش مصنوعی استفاده میکنند هوش مصنوعی به طور کلی در زمینه هایی مثل ریاضییات ، تصویر سازی ، تولید محتوا ، دپ فیک و غیره توانایی های مختلف و زیادی دارند .
هوش مصنوعی چیست ؟
اصطلاح «هوش مصنوعی» (Artificial Intelligence) یا AI برای توصیف سیستمی بهکار میرود که میتواند فعالیتهای شناختی وابسته به ذهن انسان ازجمله «یادگیری» و «حل مسئله» را بهخوبی یا حتی بهتر از انسانها انجام دهد. اما در اکثر موارد، آنچه بهعنوان هوش مصنوعی میشناسیم، درواقع «اتوماسیون» (Automation) یا همان فرایند خودکارسازی نام دارد و برای درک بهتر AI، ابتدا باید فرق آن را با اتوماسیون بدانیم.
در دنیای علوم کامپیوتر یک جوک قدیمی وجود دارد که میگوید اتوماسیون، کارهایی است که ما همینحالا میتوانیم با کامپیوتر انجام دهیم، اما هوش مصنوعی کارهایی است که ما دلمان میخواست میتوانستیم با کامپیوتر انجام دهیم. بهعبارت دیگر، بهمحض اینکه بفهمیم چطور کاری را با کامپیوتر انجام دهیم، از حوزهی هوش مصنوعی خارج و وارد اتوماسیون میشویم.
دلیل وجود این جوک این است که هوش مصنوعی تعریف دقیقی ندارد و حتی اصطلاح فنی نیست. اگر به ویکیپدیا نگاهی بیندازید، میخوانید که هوش مصنوعی «هوشی است که توسط ماشینها ظهور پیدا میکند، در مقابل هوش طبیعی که توسط جانوران شامل انسانها نمایش مییابد.» یعنی تعریفی به همین مبهمی و گستردگی.
بهطور کلی، دو نوع هوش مصنوعی وجود دارد: هوش مصنوعی قوی (strong AI) و هوش مصنوعی ضعیف (weak AI).
هوش مصنوعی قوی همانی است که اکثر افراد با شنیدن AI متصور میشوند؛ یعنی نوعی هوش دانای کل شبیه شخصیت هال ۹۰۰۰، همان ربات قاتلِ فیلم ادیسهی فضایی یا سیستم خودآگاه هوش مصنوعی اسکاینت در فیلمهای تریمیناتور که در عین داشتن هوش فراانسانی و قابلیت استدلال و تفکر منطقی، تواناییهایی فراتر از انسانها نیز دارند.
تاریخچه هوش مصنوعی
تاریخچه هوش مصنوعی:
تولد هوش مصنوعی (۱۹۴۰-۱۹۶۰ میلادی): در طول سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۰ میلادی، زمینهای برای هوش مصنوعی (AI) فراهم شد و تست معروف تورینگ برای ارزیابی هوش ماشین معرفی شد1. آلن تورینگ، دانشمند علوم کامپیوتر و ریاضیدان، اصطلاح مفهومی “هوش مصنوعی” را پیشنهاد کرد: ماشینهایی طراحی کنید که میتوانند استدلال انسان و مهارتهای حل مسئله را تقلید کنند1. این تفکر انقلابی به عنوان یک کاتالیزور برای توسعه هوش مصنوعی عمل کرد. با این حال، کامپیوترهای اولیه فاقد ویژگیهای حیاتی برای پشتیبانی از این دید کامپیوتری بودند – آنها توانایی ذخیره دستورات را نداشتند که یک نیاز اساسی برای هوش ماشین است. پیشرفتهای هوش مصنوعی در ابتدا کند بودند، زیرا هزینههای بالای اجاره کامپیوتر دسترسی تحقیقاتی به دانشگاههای نخبه و شرکتهای بزرگ فناوری را محدود میکرد. با این حال، کار نوآورانه با جدیت ادامه یافت و آیندهای را نوید داد که در آن ماشینها میتوانند تواناییهای شناختی مانند توانایی انسانها را نشان دهند
ساختار هوش مصنوعی
هوش مصنوعی (به اختصار AI) یکی از شاخههای علوم کامپیوتر و یک تکنولوژی پیشرفته است که توسط آن، سیستمهای کامپیوتری مانند انسانها امکان تفکر و یادگیری پیدا کرده و میتوانند اقدام به تصمیمگیری مستقل کنند1.
شبکههای عصبی
یکی از رویکردهای مهم در هوش مصنوعی، استفاده از شبکههای عصبی است. این شبکهها شامل تعدادی لایه پنهان هستند که دادهها از طریق آنها پردازش میشوند و به ماشین اجازه میدهند تا در یادگیری خود “عمق” داشته باشند2. شبکههای عصبی مصنوعی ساختاری را به کار میگیرند که بسیار شبیه به ساختار بویایی مغز انسان است3.
تعریف ساده هوش مصنوعی
هوش مصنوعی یکی از شاخههای علوم کامپیوتر و یک تکنولوژی پیشرفته است که توسط آن، سیستمهای کامپیوتری مانند انسانها امکان تفکر و یادگیری پیدا کرده و میتوانند اقدام به تصمیمگیری مستقل کنند1.
به طور خلاصه، هوش مصنوعی به ما امکان میدهد تا با استفاده از الگوریتمها و مدلهای محاسباتی، مسائل پیچیده را حل کنیم و به تصمیمگیریهای هوشمندانه دست یابیم. این حوزه در حال توسعه و پیشرفت است و تأثیرات آن در زندگی روزمره ما روز به روز بیشتر میشود13.