کالر گاموت یا Color Gamut
در دنیای واقعی تعداد رنگهای بیشماری وجود دارد. به این محدوده رنگ در دنیای مدیریت رنگ کالرگاموت یا Color Gamut گفته میشود.
همانطور که میدانید هر دستگاه نسبت به تواناییاش محدوده رنگ متفاوتی دارد ، بنابراین در دنیای مدیریت رنگ میگوییم که آن دستگاه محدوده رنگ بزرگتری را میتواند نشان دهد یا چاپ کند و یا به عبارت دیگر کالرگاموت بزرگتری دارد.
در دنیای مدیریت رنگ از شکلهای زیر برای نمایش دوبعدی و سه بعدی محدوده رنگها استفاده میشود. و اگر بخواهند محدوده رنگ یه دستگاه را روی آن نشان دهند ازیک چند ضلعی برای نشان دادن آن محدوده استفاده میکنند.
فضای رنگی یا Color Space
در دنیای رنگ به هر کدام از این محدوده های رنگ یک فضای رنگی یا color Space میگویند. این فضاهای رنگی در دستگاههای مختلف متفاوت است. از فضاهای رنگی معروف میتوانیم به sRGB و AdobeRGB اشاره کنیم.
فضای رنگی Lab بزرگترین است و چیزی شبیه به هر آنچه که چشم انسان توانایی دیدن آن را دارد است . بقیه فضاهای رنگی از Lab کوچکتر هستند.
فضای رنگی Lab
سیستم رنگ ال ای بی در واقع تعریف ریاضی رنگها می باشد. فضای رنگی LAB پایه مباحث مدیریت رنگ و کنترل فرآیند چاپ است.
با این سه مقدار میتوانیم هر رنگ قابل دیدنی را در فضای سهبعدی پیدا کنیم . در سال ۱۹۴۰ ریچارد هانتر این مدل رنگی سه محوره را معرفی کرد. ۳۱ سال بعد یک سازمان بین المللی که کارش تعریف استانداردهای رنگ و نور هستش برای این فضای رنگی یک آپدیت ارایه کرد. اسم اون سازمان CIE بود و بعد از این آپدیت به این فضای رنگی CIE LAB گفته شد.
راه درست تلفظ این فضای رنگی “سیلب” یا “الاستار ، ایاستار ، بیاستار” هستش و اگر به آن “الایبی” بگوییم صحیح نیست .
در این فضای رنگی “ال” نشان دهنده روشنایی ، “ای” محدوده رنگی بین قرمز تا سبز و “بی” محدوده رنگی بین آبی تا زرد است.